Danna Paola

Danna Paola was born on 23 June 1995, and she is a Mexican actress, singer and model. She gained popularity as a child actress and singer, starring in dozens of television projects throughout her early childhood and teenager years.

Danna Paola's acting career began in 1999 when at age 4 she and her sister attended Televisa's casting call in Mexico City for Plaza Sésamo, the Mexican version of Sesame Street. Both were later cast on the show and appeared in several episodes. One year later at age 5, she was cast in the telenovela, Rayito de Luz, in 2000. In 2001, she received her first lead role in the children's telenovela, María Belén. The same year, she released her debut album, titled Mi Globo Azul.

In 2011, she began the production for her fourth solo studio album which also served as her debut album as a "grown-up" solo recording artist. Her previous discography included songs for telenovelas, children's music, and film soundtracks. She revealed that she wanted her new album to reflect her growth as an artist and shed her image as a child actress. "Ruleta", written by Mexican pop singer, Paty Cantú, was announced as the album's lead single. The official music video premiered on Paola's official VEVO channel on 14 March 2012. The single rose to number 32 on the Top Mexican Airplay charts in July 2012.
En abril de 2017, participó en la serie biográfica de Telemundo José José,​ la historia autorizada de El Príncipe de la canción, interpretando a Lucero,​ en donde comparte créditos con Alejandro de la Madrid, María Fernanda Yepes e Itatí Cantoral.​
En 2018, Paola se mudó a España para protagonizar la segunda serie original española de Netflix, Élite.​ La serie se estrenó por primera vez el 5 de octubre de 2018 a nivel mundial.​ ​El 17 de octubre de 2018, se confirmó que la serie había sido renovada para una segunda temporada. El 6 de septiembre de 2019, se estrenó la segunda temporada de Élite para finalmente el 13 de marzo de 2020, estrenarse la tercera temporada. Rompiendo récords como una de las series más vistas a nivel mundial.​ Ese mismo año, fue jurada del reality show de belleza original de L'Oréal, Chica Casting, junto a Sheryl Rubio.​ El programa se emitió por E! Entertainment Television.​
En octubre de 2019, fue confirmada como juez de la nueva edición del reality show musical original de TV Azteca, La Academia. A inicios de 2020, retomó su personaje como Mónica Hernández en la segunda temporada de la serie de Telemundo, La doña.​ Ese mismo año la plataforma de streaming Netflix anuncia que interpretará el tema de Viaje a la luz, la versión en español hispanoamericano para la película animada Más allá de la Luna. Estrenada el 23 de octubre.​

Filmography

Rayito de luz (2000) -  Lupita Lerma
María Belén (2001) - María Belén García Marín
La familia P. Luche (2002) - María Belén García Marín
¡Vivan los niños! (2002) - Estrella Herrera
De pocas, pocas pulgas (2003) - Amy la serenita
Amy, la niña de la mochila azul (2004) - Amy Granados-Betancourt Arteaga
Alegrijes y rebujos (2004) - Herself
Contra viento y marea (2005) - Child Natalia Ríos
Pablo y Andrea (2005) - Andrea Saavedra
Muchachitas como tú (2007) - Paola Daniela
Objetos perdidos (2007) - Child
XHDRbZ (2007) - Golden Girl
Querida enemiga (2008) - Bettina Aguilar Ugarte
Tear This Heart Out (2008) - Lilia Ascencio (Aged 12)
La rosa de Guadalupe (2008) - Samantha
Atrévete a soñar (2009) - Patricia "Patito" Peralta Castro
Plaza Sésamo (2009) - Patito
Tangled (2010) - Rapunzel (Latin-American Spanish dubbing)
Como dice el dicho (2013) -  Mayra Mata
Home (2015) - Tippolina TucciFilm, voice role; Spanish dubbing
¿Quién es quién? (2015) - Paloma Hernández
La Doña (2016) - Mónica Eulalia Hernández
Lo más sencillo es complicarlo todo (2018) - Renata Alejandro
José José, el príncipe de la canción (2018) - Lucero León
Elite (2018) - Lucrecia "Lu" Montesinos Hendrich

Links / Enlaces

InstaGram:
https://www.instagram.com/dannapaola/
Twitter:
https://twitter.com/dannapaola
FaceBook:
https://www.facebook.com/DannaPaola

Translate This Page

Make a free website with Yola